Welke 3 tips kun je goed gebruiken als je wil gaan investeren in wiet aandelen? Een aantal belangrijke voorwaarden die je moet bekijken

De wereldwijde marihuanamarkten groeien als een onkruid. De wereldwijde uitgaven aan cannabis liggen op schema naar de top van 29 miljard dollar in 2020, volgens Statista. Het totaal zal naar verwachting stijgen tot 63,5 miljard dollar in 2024, bij een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 21%. Met dit soort indrukwekkende groei is het geen wonder dat veel beleggers geïnteresseerd zijn in beursgenoteerde cannabisaandelen. Ook in Nederland is er onderzoek gedaan, op deze site heb je bijvoorbeeld 1 onderzoek naar wiet aandelen.

1. Begrijp de soorten marihuanaproducten, er zijn twee grote categorieën cannabisproducten:

  1. Medische marihuana: Medische marihuana is over het algemeen legaal in 35 Amerikaanse staten plus het District of Columbia en in meer dan 30 landen. Voor het verkrijgen van medische marihuana is meestal een recept van een geautoriseerde zorgverlener nodig; het wordt vaak aan volwassenen voorgeschreven voor angst, depressie, pijn en stress.
  2. Recreatieve marihuana: Vijftien Amerikaanse staten plus D.C. hebben recreatieve marihuana gelegaliseerd voor gebruik door volwassenen. Recreatieve marihuana is legaal in Canada sinds oktober 2018 en legaal in Uruguay sinds 2014.

2. Ken de verschillende soorten marihuanabestanden, er zijn ook verschillende soorten marihuanabestanden, en de drie belangrijkste zijn:

Cannabiskwekers en -handelaren: Deze bedrijven, waaronder Canopy Growth, telen cannabis (vaak in binnenfaciliteiten en kassen), oogsten de gewassen en distribueren de eindproducten naar de klanten. Sommige richten zich ook op het exploiteren van winkels voor de verkoop van medische en/of recreatieve cannabis. Cannabisgerichte biotechs: Dit zijn biotechs (zoals GW Pharmaceuticals) die cannabinoïdedrugs ontwikkelen. Aanbieders van aanvullende producten en diensten: Deze bedrijven ondersteunen de marihuanakwekers door het leveren van producten en diensten zoals hydrocultuurproducten en verlichtingssystemen (een belangrijk aandachtsgebied voor Scotts Miracle-Gro), verpakkingsdiensten en managementdiensten. In Nederland zijn er verschillende merken die interessant zijn zoals de aandelen van Accenture.

3. De risico’s van het beleggen in marihuana aandelen begrijpen

Investeren in eender welk type van activa brengt een zekere mate van risico met zich mee. Beleggen in marihuana-aandelen heeft echter specifieke risico’s die u moet begrijpen. Juridische en politieke risico’s: De verkoop van marihuana blijft illegaal op federaal niveau in de VS. Bovendien legt de Amerikaanse federale wet strenge beperkingen op aan banken die zich bezighouden met marihuanagerelateerde bedrijven.

  • Als gevolg daarvan is het voor Amerikaanse cannabisbedrijven moeilijk om toegang te krijgen tot kritieke financiële diensten. De politieke steun voor het federaal legaliseren of decriminaliseren van marihuana is toegenomen, maar er is geen garantie dat beide acties zullen plaatsvinden.
  • Evenwicht tussen vraag en aanbod: Canadese marihuanakwekers hebben in eerste instantie grote uitbreidingsinitiatieven genomen om de productiecapaciteit te verhogen om aan de vraag naar recreatieve marihuana te voldoen. Sommige bedrijven hebben nu echter hun productie teruggeschroefd. Wanneer het aanbod de vraag overtreft, dalen de prijzen meestal. In dit scenario zouden de marihuanakwekers hun inkomsten en inkomsten kunnen zien dalen, wat hun voorraadprijzen zou schaden.
  • Over-the-counter (OTC) voorraadrisico’s: OTC-voorraden hoeven geen regelmatige financiële overzichten in te dienen, die belangrijk zijn voor beleggers, zodat zij het risico van de voorraden kunnen inschatten. Ze hoeven ook geen minimale marktcapsules aan te houden (de totale waarde van de uitstaande aandelen), wat kan resulteren in een laag liquiditeitsniveau (hoe gemakkelijk het aandeel kan worden gekocht of verkocht zonder dat de prijs ervan wordt beïnvloed).
  • Financiële beperkingen: Veel cannabisbedrijven zijn onrendabel en worden geconfronteerd met het vooruitzicht dat hun liquide middelen opraken. Ze moeten vaak kapitaal aantrekken door nieuwe aandelen uit te geven, waardoor de waarde van bestaande aandelen verwatert. Zelfs met deze optie kan het verkrijgen van voldoende kapitaal om de groei te financieren een uitdaging zijn.